Ha megkérdeznék a szakácsokat, hogy mit főznek otthon, amikor gyorsan kell összedobni valamit, az őszinte válaszadók 90%-a valamilyen tésztaételt említene. Ebben a 90%-ban benne vagyok én is.

Az ok nagyon egyszerű: annyi idő alatt, míg a tészta kifő, bármilyen szószt vagy mártást el lehet készíteni. Sőt van, amikor még erre sincs szükség – egy kis fokhagyma, olívaolaj és egy nagy csokor friss petrezselyem, vagy bazsalikom is megteszi ízesítőnek.

Az egyszerű tészták között talán a legnépszerűbb a paradicsomos tészta – még a gyerekek körében is. Ők általában a spagettit szeretik, ám ha van egy jól bevált paradicsomszósz receptünk – mint ami a könyvemben található –, és szeretnénk egy kis változatosságot vinni az ételbe, főzzünk ki hozzá más formájú tésztát. Én ehhez a recepthez a közismert spagetti, penne vagy fusilli helyett casarecce-t használtam.​

Alapanyagok 2 személyre

  • 220 g paradicsommártás
  • 220 g száraztészta
  • 2 db San Marzano paradicsom
  • 25 g olívaolaj
  • 1 maréknyi bazsalikomlevél
  • 50 g parmezán
  • 2 g finom só
  • 8 g durva só​


Recept

A tészta főzővizét a sóval feltesszük forrni. A paradicsommártást felmelegítjük. A paradicsomokat különböző formára vágjuk – az egyiket karikára, a másikat hosszúkás cikkekre. 

Ha felforrt a víz, a tésztát a csomagoláson feltüntetett módon kifőzzük- általában 9-15 perc al dentére (már megfő, de még „fogkeményre”) készül a tészta.

Közben a parmezánból egy hámozó segítségével forgácsokat készítünk. A bazsalikomleveleket lecsipkedjük.

A kifőtt tésztát leszűrjük, egy keveset megtartunk a főzővízből. A tésztát a felmelegített mártásba öntjük, s annyi tésztafőző vizet adunk hozzá, hogy enyhén folyós legyen a mártás állaga.
Tényleg ne féljünk kissé hígra csinálni, mert a tészta úgyis felveszi a folyadékot!

Tányérra szedünk egy adag paradicsommártásos tésztát, és ízlésesen ráhelyezzük a paradicsomokat, a bazsalikomleveleket és a parmezánt.

  1. A tésztát sós vízben kifőzzük. A mártást feltesszük melegedni, a paradicsomokat összevágjuk.  2. A bazsalikomleveleket lecsipkedjük. A parmezánból kunkori szeleteket vágunk.

EGYSZERŰ PARADICSOMOS TÉSZTA