A tonhalat egyenletes oldalú darabra vágjuk, s egy frissentartó fólia segítségével hengert formálunk belőle. Pár órára fagyasztóba tesszük. 

Közben héjas újburgonyát főzünk sós vízben, melybe néhány ág friss kakukkfüvet is tettünk. Ha megpuhult, leszűrjük, lehűtjük, kettévágjuk és egy serpenyőben vajon lepirítjuk. Ha megvagyunk a burgonyával, akkor a zöldspárgát is 1-2 percig pirítjuk vajon, majd sózzuk. A friss édesköményt egyszerűen nagyon vékony szeletekre vágjuk, nyersen hagyjuk. Minden zöldséget frissen facsart citromlével, olivaolajjal, sóval és kevés cukorral ízesítjük.

A tonhalról (aminek van tartása, de belül nem fagyott) eltávolítjuk a fóliát és kevés olivaolajon, nagyon forró serpenyőben körbepirítjuk. Ügyelünk arra, hogy szép barnás színt kapjon kívülről, de belül még nyers maradjon. 

Felszeleteljük, enyhén sózzuk, kétféle pirított szezámmagot szórunk rá. Egy nagyobb tálra/tényérra ízlésesen felhelyezzük a langyos (de az sem baj, ha hideg) alapanyagokat, s az édeskömény zöldjével díszítjük.

Hideg tonhalsaláta