Szerintem az ideális desszert nagyon finom és gyorsan elkészül. A csokifondant épp ilyen! Elkészítése még a karamellizált banános desszertnél is kevesebb időt igényel, nagyon finom, és az alapanyagok beszerzése sem jelent problémát. 

Liszt, cukor, tojás, vaj szerintem mindenkinél akad otthon, a mogyorókrém pedig a kisgyerekes családoknál szinte már családtag. A legtöbb háztartásban egy tábla korábban elrejtett csokoládé is könnyen előkerül, nyáron pedig a legzsúfoltabb fagyasztóban is jut hely egy tégely jó minőségű fagylaltnak. Szóval általában minden adott, hogy gyorsan összedobjuk ezt a desszertet. 

Én kávéfagylalttal szeretem, de vaníliával vagy diófagyival is jól működik.​

Alapanyagok

​A fondant-hoz:

 • 150 g csokoládé olvasztva
 • 125 g vaj apróra kockázva
 • 200 g barna cukor
 • 100 g finomliszt
 • 6 db M méretű tojás


A mártáshoz:

 • 100 g mogyorókrém
 • 35 g víz


A tálaláshoz:

 • 1-2 db összetört bármilyen édes keksz
 • 100 g kávéfagylalt


Recept

A sütőt előmelegítjük 185 °C-ra. Az olvasztott csokoládét melegedni tesszük, hozzáadunk egy nagy csipet sót és a vajat, amiből egy keveset meghagyunk a formák kikenéséhez. A cukrot alaposan elkeverjük a liszttel, amiből szintén félreteszünk egy keveset a formák előkészítéséhez. A félretett vajjal kikenjük a formákat, majd kilisztezzük őket.

Egy edénybe feltörjük az összes tojást, majd innen egyesével a lisztes-cukros keverékhez öntjük őket. Miután belekevertük az összes tojást, hozzáadjuk az olvasztott vajas csokoládét is, és alaposan elkeverjük. 

Az így elkészített fondant-t a formákba töltjük, mégpedig úgy, hogy egy kisujjnyi távolság maradjon a tészta és a szufléforma teteje között. Az előmelegített sütőben 12-14 perc alatt megsütjük őket. Akkor készülnek el, amikor a formából enyhén kipúposodnak. Ha homorú a fondant, akkor még nyers.

A vizet egy nyeles forralóba öntjük, és hozzáadjuk a mogyorókrémet. Alacsony hőmérsékleten addig melegítjük őket, amíg teljesen összekeverednek.

A kisült fondant-t tányérra borítjuk, alaposan meglocsoljuk a mogyorókrémöntettel. A kekszmorzsából szórunk egy keveset a tányérra, majd erre gombócoljuk a fagylaltot. A maradék morzsával díszítjük a desszertünket.

 1. A lisztet és cukrot elkeverjük, az olvasztott csokoládéban felolvasztjuk az összes vajat, és egy nagy csipet sót.
 2. A szufléformákat alaposan kikenjük vajjal és beszórjuk liszttel. 

 3. A lisztes-cukros keverékhez egyenként hozzákeverjük a tojásokat. 

 4. Ehhez a keverékhez öntjük a vajas olvasztott csokoládét. Alaposan elkeverjük.
 5. A szufléformát 4/5-ig töltjük a fondant-nal, és kisütjük. A mogyorókrémhez hozzáöntjük a vizet, melegedni tesszük.
 6. A kisült fondant-t a tányérra borítjuk, meglocsoljuk a mogyorókrémöntettel, majd a mellé szórt kekszmorzsára kanalazzuk a fagylaltot.

csokoládéfondant